14 Boas un Pythons sugas: pārsteidzošās sašaurinošās čūskas

Sazinieties ar autoru

Boas un pitoni ir dažas no lielākajām čūskām pasaulē. Viņi nogalina savu laupījumu, to sašaurinot, izmantojot savus stipros muskuļus un satītos ķermeņus, lai pirms ēšanas viņu nosmaktu. Atšķirībā no elapīdiem un viperiem boa un pitoni nav nekaitīgi. Viņi bieži tiek turēti kā mājdzīvnieki, pateicoties viņu paklausīgajam raksturam un vieglajai aprūpei.

Šeit ir dažas galvenās atšķirības starp boas un pitoniem:

  • Pitoni ir sastopami Āfrikā, tropos, tieši uz dienvidiem no Sahāras tuksneša. Tos var atrast arī tādās Āzijas valstīs kā Bangladeša, Indija, Pakistāna un Šrilanka. Daži pitoni dzīvo Indonēzijas salās un Malaizijā. Tomēr lielākā daļa pitonu Amerikas Savienotajās Valstīs tiek audzēti kā mājdzīvnieki; Lai arī viņi varētu izdzīvot un plaukst tādās vietās kā Florida Everglades, ir svarīgi šīs čūskas turēt nebrīvē, lai tās nekļūtu par milzīgu problēmu pārējiem dzīvniekiem, kas dzīvo šajos subtropu reģionos.
  • Boas ir atrodamas Meksikā, Centrālajā un Dienvidamerikā un Madagaskarā. Lielākais grupas loceklis ir boa sašaurinātājs, taču ir svarīgi atzīmēt, ka šī ir tikai viena boa suga - visas boas ir sašaurinātājas. Sašaurinātājs ir čūska, kura nošauj laupījumu.

1. Anaconda

  • Anacondas dzīvo Dienvidamerikas Amazones un Orinoco baseinu purvos, purvos un lēnām plūstošās straumēs. Uz sauszemes tie ir lēni, bet slapji un ātri ūdenī. Viņu acis un deguna kanāli atrodas galvas augšdaļā, ļaujot viņiem gandrīz pilnībā ienirt ūdenī, lai gaidītu laupījumu un tuvotos slēptuvēm.
Fakti par Anaconda:
• Boa ģimene
• Atrasts Dienvidamerikas Amazones un Orinoco baseinos
• Maksimālais trīsdesmit pēdu garums
• Desmit gadu vidējais dzīves ilgums savvaļā
• Nosveriet līdz 550 mārciņām
• Ēdiet savvaļas cūkas, jaguārus, briežus, putnus, bruņurupučus, caimans un capybara
• Sievietes ir ievērojami lielākas nekā vīrieši
• Mātītes saglabā olas un dzemdē jaunas, parasti divas vai trīs desmitus vienlaikus
• Bērniņam čūskas, kas dzimušas apmēram divas pēdas

2. Lodes pitons

  • Bumbas pitoni ir vieni no visizplatītākajiem mājdzīvnieku čūskām pasaulē. Salīdzinājumā ar citām pitonu saimes čūskām tās nav lielas, un tās ir salīdzinoši viegli kopjamas. Ir daudz veidu bumbas pitonas morfiju. Šī čūska nosaukta par spēju spolēt sevi bumbiņā kā aizsardzību no plēsoņām. Bumbas pitoni ir cēlušies no Āfrikas ziemeļdaļas un Centrālās savannas sausajām stiebrzālēm vai dzīvo meža malās. Viņi var uzkāpt kokos, bet reti to dara.
Fakti par bumbiņas pitonu:
• Python ģimene
• Atrasts Ziemeļāfrikā un Centrālāfrikā
• Maksimālais piecu pēdu garums
• Nebrīvē nodzīvojiet līdz 30–50 gadiem
• Ēdiet grauzējus, gerbilus un žurkas
• Seksuāli nobriedusi piecu gadu vecumā
• Mātītes dēj olas, kuru izšķilšanās prasa līdz 80 dienām

3. Asins pitons

  • Asins pitoni ( python curtis ) dzīvo Dienvidaustrumu Āzijas mežu reģionos. Tie ir stipri būvēti, kas nozīmē, ka to garums ir diezgan plašs. Viņu astes ir īsas, savukārt viņu ķermenis ir biezs, salīdzinot ar citām Python ģimenes čūskām. Krāsu shēmas sastāv no smilškrāsas, dzeltenbrūnas vai pelēcīgi brūnas pamatkrāsas, kas pārklātas ar pūtēm, kas ir no ķieģeļu līdz asins sarkanai krāsai. Šīs čūskas tiek nogalinātas viņu ādas dēļ. Katru gadu to novāc apmēram 100 000 asins pitonu. Tie tiek turēti arī kā eksotiski lolojumdzīvnieki, taču ir agresīvi salīdzinājumā ar pakļāvīgo bumbiņas pitonu.
Fakti par asiņu pitonu:
• Python ģimene
• Atrasts dienvidaustrumu Āzijas mežu reģionos
• Maksimālais desmit pēdu garums
• Mātītes reti dēj vairāk nekā duci olu
• Olas izšķīlušies pēc diviem vai trim mēnešiem
• Ēdiet grauzējus, kas nav lielāki par čūskas ķermeņa platākajiem punktiem

Darbība ar asiņu pitonu

4. Boa sašaurinātājs

  • Boa sašaurinātāji ir dažādās krāsās. Parasti tās ir brūnas, pelēkas vai krēmkrāsas ar sarkanu un brūnu rakstu. Šie raksti kļūst izteiktāki astes tuvumā, tāpat kā sarkanastes boa gadījumā. Krāsviela ir efektīva maskēšanās Dienvidamerikas un Centrālamerikas džungļos un mežos, kur šī suga ir sastopama visbiežāk. Šīs čūskas mitruma dēļ dod priekšroku lietus mežiem, bet vajadzības gadījumā tās var izdzīvot tuksnešainā klimatā.
Fakti par Boa sašaurinātāju:
• Boa ģimene
• Atrasts Centrālās un Dienvidamerikas džungļos un mežos
• Maksimālais trīspadsmit pēdu garums
• Sver līdz 60 mārciņām
• Mātītes ir lielākas un smagākas nekā vīrieši
• Sievietes dzemdē jaunas, jaunas
• Pēc pārošanās sievietes var saglabāt vīrieša spermu līdz gadam
• Ēdiet mazus un vidējus grauzējus, putnus un citus dzīvniekus

Boa ēd aligatoru

5. Calabar Python

  • Pielāgots urbšanai, Calabar pitona ķermenis ir cilindrisks ar neass galvu un tikpat neasu asti. Galva ir pārklāta ar palielinātiem vairogiem, ko izmanto aizsardzībai un iemešanai zemē. Astes forma ļoti līdzinās galvas formai, kuru, visticamāk, izmanto, lai sajauktu plēsējus. Šī čūska dzīvo mitros lietus mežos Rietumu un Centrālajā Āfrikā, bet to var atrast tik tālu uz austrumiem kā Kivu ezeru.
Fakti par kabalāru:
• Boa ģimene, bet par pitonu uzskatīja līdz 1993. gadam
• Atrasts Āfrikas rietumu un centrālajā daļā
• Maksimālais trīs pēdu garums
• Mātītes dēj no viena līdz trim lielām olām
• ēd mazus grauzējus

6. Paklāju pitons

  • Paklāju pitoni ir sastopami galvenokārt Austrālijā, Indonēzijā un Jaunajā Gvinejā. Tāpat kā bumbiņu pitoni, šī čūska tiek audzēta daudzos dažādu krāsu morfos. Šai sugai nav vienas atšķirīgas krāsas. Šīs čūskas dēj olas, un mātes čūska vijas ap savām olām, līdz tās izšķīlas, bet pēc olu izšķilšanās mātes čūska nerūpējas par savu jauno. Paklāju pitoni parasti ir nakts, bet bieži silda sevi saulē.
Fakti par paklāju Python:
• Python ģimene
• Atrasts Austrālijā, Indonēzijā un Jaunajā Gvinejā
• Maksimālais trīspadsmit pēdu garums
• Sver līdz 33 mārciņām
• Mātītes vienlaikus ievieto 30–50 olšūnas
• Paklausīgs kā pieaugušais, bet agresīvs kā inkubators
• Neliela, bet spēcīga sakodiena
• Ēd mazus zīdītājus, sikspārņus, ķirzakas un grauzējus

7. Smaragda koks Boa

  • Emerald Tree Boas reti redzamas uz zemes. Šīs čūskas spolē ap koku zariem, gaidot laupījumu, lai nokļūtu pietiekami tuvu. Viņiem ir lēnāka vielmaiņa nekā citām čūskām, tāpēc viņi mēnešus var ēst bez ēšanas. Šīs čūskas dzīvo Dienvidamerikas lietus mežos. Viņiem ir augsti attīstīti priekšējie zobi, kas ir proporcionāli lielāki nekā jebkurai citai nekaitīgai čūskai. Mātītes dzemdē jaunībā, paaudzē vidēji no 6 līdz 14 mazuļiem vienlaikus, dažreiz pat vairāk.
Fakti par smaragda koku Boa:
• Boa ģimene
• Atrasts Dienvidamerikas lietus mežos
• Maksimālais astoņu pēdu garums
• Zīdaiņi, kas dzimuši sarkanā vai oranžā krāsā
• Ēdiet putnus, mazos zīdītājus un vardes

8. Dārza koks Boa

  • Dārza koks Boa, kas atrodams Dienvidamerikas Amazones lietus mežos, ir skaista, nekaitīga čūska, kas nāk dažādās košās krāsās. Daži no tiem ir pilnīgi bez modeļiem, bet citi var būt raibi, sagriezti vai segdēti ar romboīda vai širona formām. Daži no tiem ir sarkani ar dzeltenu rakstu, citi dzelteni ar sarkanu vai oranžu. Šīs čūskas ir slaidākas nekā vairums citu liellopu un diezgan garas.
Fakti par dārza koku Boa:
• Boa ģimene
• Atrasts Dienvidamerikas Amazones lietus mežos
• Maksimālais sešarpus pēdu garums
• Parasti atrodams zem 300m augstuma
• Ļoti agresīvs

9. Meksikas burrowing čūska

  • Šīs čūskas atgādina pitonu ģimenes locekļus, taču tiek uzskatīts, ka tās nav saistītas. Tie, iespējams, ir visciešāk saistīti ar pitoniem no Austrālijas / Jaunās Gvinejas reģiona, taču tas nav pārliecināts. Viņi dzīvo Meksikā un Centrālamerikā, Klusā okeāna piekrastē.
Fakti par Meksikas burrowing Snake:
• Loxocemidae dzimta
• Atrasts netālu no okeāna Meksikā un Centrālamerikā
• Četru pēdu maksimālais garums
• Mātītes vienlaikus dēj 2–4 olas
• Ēst grauzējus, ķirzakas un ķirzakas olas

10. Varavīksne Boa

  • Šī boa suga ir sastopama Centrālajā un Dienvidamerikā, bet visizcilākā ir Surinamā. Krāsainākās sugas dzīvo Brazīlijas lietus mežos. Lai arī nebrīvē audzēšanu ir grūti veikt, tas ir parasts mājdzīvnieks. Tā nosaukums tiek iegūts no to zvīņu mirdzošā spīduma, nevis no faktiskās krāsas. Lielākā daļa varavīksnes boas ir sarkanā vai oranžā krāsā ar atšķirīgām, parasti apļveida, melnām atzīmēm.
Fakti par varavīksni Boa:
• Boa ģimene
• Atrasts Centrālamerikā un Dienvidamerikā, bet īpaši Surinamā
• Maksimālais garums no četrām līdz septiņām pēdām
• Paklausīgs, bet var iekost, kad ir jauns
• Ēst mazos zīdītājus, ieskaitot grauzējus

11. Retikulēts pitons

  • Retikulētais pitons ir garākā čūska pasaulē - četras pēdas garāka par otro garāko - Zaļo Anakondu. Tas ir atrodams mežos, zālājos un lauksaimniecības zemēs visā Dienvidaustrumu Āzijā. Šī čūska ēd cilvēkus, ja tiem draud, bet uzbrukumi ir ļoti reti. Čūskas krāsu shēma ir sarežģīta un ģeometriska, ietver daudzas dažādas krāsas. Retikātu pitonu starpā ir m jebkura lieluma, krāsas un marķējuma variācijas atkarībā no tā, kur viņi dzīvo.
Fakti par retinātu Python:
• Python ģimene
• Atrasts Dienvidaustrumu Āzijā
• Garākā čūska pasaulē ar maksimālo garumu 32 pēdas
• Var peldēt un ir atrasti okeānā
• Ēdiet savvaļas cūkas, pērtiķus, vistas un mazos zīdītājus

12. Rosja Boa

  • Šis boa vārds cēlies no rožaina vai laša krāsojuma uz vēdera. Rosy Boas izcelsme ir Kalifornijas piekrastes dienvidu daļā un Meksikas Baja Kalifornijas štatā. Tomēr lielākajai daļai Rosy Boas apakšdaļas nav šādas krāsas, bet tā vietā ir virkne tumši oranžu plankumu uz gaišas krāsas fona. Gandrīz visās Rosy Boas ir vismaz dažas pēdas no trim gareniskām svītrām: viena atrodas aiz muguras centra un divas - apakšējās pusēs. Šīs liellopi galvenokārt dzīvo akmeņainā, tuksnešainā vidē, kur viņi var pasargāt sevi no plēsējiem.
Fakti par Roziju Bou:
• Boa ģimene
• Atrasts Kalifornijas dienvidu daļā un Baja Kalifornijā
• Maksimālais trīs pēdu garums
• Viena no tikai ASV izcelsmes bojām
• Ļoti pakļāvīga. Tiek uzskatīts par nekaitīgu cilvēkiem
• Ēst žurkas, putnus, ķirzakas un trušu mazuļus

13. Gumijas Boa

  • Gumijas boas dzīvo vēsos Ziemeļamerikas rietumu reģionos, bieži kalnu nogāzēs lielā augstumā. Kopā ar Rosy Boa, tā ir viena no tikai divām Amerikas Savienoto Valstu dzimtenēm. Tas lielāko daļu laika pavada uz zemes, bet var arī urbt, peldēt un kāpt kokos, lai atrastu ēdienu. Gumijas boa ir viena no mazākajām boas pasaulē. Lielākā daļa nepārsniedz divas pēdas.
Fakti par gumiju Boa:
• Boa ģimene
• Atrasts Ziemeļamerikas rietumu kalnu reģionos
• Maksimālais divu pēdu garums
• Lielākā daļa ziemeļos dzīvojošo boa sugu
• Viens no paklausīgākajiem
• Dzemdina dzīvus jauniešus
• Var izturēt aukstu temperatūru pat uz ziemeļiem no Britu Kolumbijas
• Ēdiet putnus, mazos zīdītājus un abiniekus

14. Smilšu boa

  • Smilšu boa apdzīvo sausās zālājus Āfrikas ziemeļaustrumos un Arābijas pussalas dienvidu galā. Tas izplūst caur smiltīm un irdenu augsni, meklējot mazos zīdītājus un ligzdojošos putnus. Gada karstākajā laikā tā meklē patvērumu zem akmeņiem un mazu zīdītāju urvos. Šīs čūskas lielāko daļu laika pavada seklajās urvās, atverot tikai galvu.
Fakti par smilšu Boa:
• Boa ģimene
• Atrasts Āfrikas ziemeļaustrumos un Arābijas pussalas dienvidu galā
• Maksimālais trīs pēdu garums
• Ļoti pakļāvīgs
• Sievietes katru gadu dzemdē 15–20 dzīvus mazuļus
• Ēdiet putnus un mazus dzīvniekus

Pārbaudi savas Boa un Python zināšanas!

skatiet viktorīnas statistiku
Tags:  Truši Zirgi Uzturs