Viss, kas jums jāzina par tītariem

Tītari ir lieli Phasianidae dzimtas putni. Šajā ģimenē ietilpst arī fazāni, rubeņi, pāvi un irbes. Tītaru dzimtene ir Ziemeļamerika. Viņi dzīvo mežos, purvos un pļavās no Kanādas robežas līdz Meksikai un no austrumu krasta līdz vidusrietumiem. Izolētas populācijas ir sastopamas no vidusrietumiem līdz rietumu krastam.

Ir piecas Ziemeļamerikas savvaļas tītaru pasugas: austrumu, Floridas, Rio Grande, Merriam's un Gould's. Atsevišķa suga ir mazāks un krāsaināks ocelēts tītars. Tas ir atrodams Centrālamerikā. Šajā rakstā aplūkotas tikai Ziemeļamerikas sugas.

Tītaru raksturojums

Tītariem ir garš, robusts ķermenis ar garu kaklu un mazām, pārsvarā kailām galvām. Viņu spalvas galvenokārt ir melnas un brūnas; spārnu spalvām ir gaišas un tumšas joslas, un ķermeņa spalvas ir zaigojošas. Tītari ir ātri skrējēji. Bet viņi arī lidos, lai izvairītos no plēsējiem vai sasniegtu mājvietu kokā.

Pieaugušu tītara tēviņu sauc par gobleri vai tomu. Tas sver apmēram 18 mārciņas (8 kilogramus). Tas ir apmēram 4 pēdas (1,2 metri) garš no galvas līdz astei. No krūtīm karājas garu, plānu spalvu "bārda". Tās galva bez spalvām ir krāsota baltā, zilā un sarkanā krāsā.

Tītaru mātīti sauc par vistu. Tas sver apmēram uz pusi mazāk nekā tomiņš. Tās galvai ir dažas mazas spalvas, un tai var būt īsa bārda.

Tītaru dzīve

Savvaļas tītari ēd kukaiņus, zāles sēklas, zaļas lapas un daudzu veidu augļus un sēklas no krūmiem un kokiem.Rudenī un ziemā tie skrāpēs lapas uz zemes, lai atrastu pārtiku.

Pavasarī gurķis izvelk asti, spārno uz priekšu un atpakaļ un rīvē — tas ir burvīgs aicinājums —, lai pievilinātu vistas. Pēc pārošanās vista labi noslēptā ligzdā uz zemes dēj apmēram divpadsmit brūni plankumainas olas. Gudrs nepiedalās ligzdošanas un mazuļu kopšanā.

Pēc četru nedēļu inkubācijas izšķiļas jaunie tītari, ko sauc par mājputniem. Mājputni spēj lidot, kad tiem ir tikai astoņas dienas. Viņi arī spēj atrast savu ēdienu. Mājputni savu pirmo vasaru paliek vistu aprūpē. Bet vairāk nekā pusi noķer plēsēji.

Savvaļas tītari, kuriem ir paveicies izvairīties no plēsējiem, var nodzīvot divus vai trīs gadus vecus. Cilvēku mednieki nogalina arī tītarus, bet ne lielā skaitā.

Saglabāšana

Savvaļas tītaru pārtikai plaši medīja agrīnie ASV kolonisti. Vēlākos gados tītarus medīja, lai tos pārdotu tirgos. Komerciālās medības beidzās 1800. gadu beigās. Bet līdz tam laikam savvaļas tītars jau bija pazudis no lielākās daļas Amerikas mežu.

Savvaļas tītari bija agrīnas savvaļas dzīvnieku aizsardzības programmas priekšmets, kas tika uzsākta 1930. gados. Putni tika noķerti tur, kur to vēl bija daudz, un mazus ganāmpulkus izlaida tur, kur to vairs nebija.

Atjaunotie tītari uzplauka. Savvaļas tītari tagad dzīvo visos ASV štatos, izņemot Aļasku. (Ziemā ir pārāk auksts, lai tītari tur izdzīvotu.) Pašlaik ASV un Meksikā ir vairāk nekā 5 miljoni savvaļas tītaru. Nelielas populācijas ir sastopamas Kanādas dienvidos un Vācijā.

Iekšzemes Turcija

Mājas tītars ir vienīgais nozīmīgais mājdzīvnieks, kura izcelsme ir Jaunajā pasaulē. Vietējie cilvēki pieradināja savvaļas tītarus Meksikā apmēram pirms 2000 gadiem. Dažus putnus uz Eiropu aizveda spāņu pētnieki 1500. gadu sākumā.Kopš tā laika mājas tītari visā pasaulē tiek audzēti nebrīvē, īpaši mājputnu fermās komerciālai lietošanai.

Mājas tītariem ir dažādas krāsas, tostarp balta, melna un sarkanbrūna. Tie parasti ir lielāki un smagāki nekā savvaļas tītari. Viņi nespēj ātri skriet vai lidot.

Šis saturs ir precīzs un patiess, cik autoram ir zināms, un tas nav paredzēts, lai aizstātu oficiālus un individualizētus kvalificēta profesionāļa padomus.

Tags:  Mājdzīvnieku īpašumtiesības Suņi Farm-Animals-As-Ligzdi